Akkoord in de regio Rotterdam over de bouw van 22.500 nieuwe woningen

31 januari 2023

Goed nieuws voor woningzoekenden in de regio Rotterdam. Op 27 januari tekenden 14 gemeenten en 22 woningcorporaties het Regioakkoord om 22.500 nieuwe sociale huurwoningen te realiseren voor 2030. Dat betekent een substantiële uitbreiding van de woningvoorraad.

Gewoon wonen in de regio Rotterdam is weer een stuk dichterbij gekomen met het tekenen van het Regioakkoord. De afspraken tussen gemeenten en woningcorporaties geven aan dat het ernst is met het aanpakken van het woningtekort. MaasWonen heeft als één van de 22 corporaties meegetekend.

Annemarieke van Ettinger-van Herk, directeur van de koepelorganisatie Maaskoepel die 22 woningcorporaties in de regio Rotterdam vertegenwoordigt, is blij met het akkoord. “Met ons manifest “Gewoon Wonen” hebben de corporaties in de regio grote ambitie getoond. Ik ben blij dat er met ons nu afspraken zijn gemaakt over het bouwen van 22.500 sociale huurwoningen door de corporaties. Het gaat nu om twee dingen: het waarmaken van die belofte en het verder opplussen van de sociale ambities. Ik merk dat bij de corporaties keihard wordt getrokken aan de realisatie, ook met initiatieven zoals ‘De Rotterdamse Bouwversnelling’, dus dit is een eerste stap en zeker niet de laatste.”

Dat de woningnood hoog is, blijkt wel uit het aantal woningzoekenden dat in 2022 in de regio voor het eerst meer dan 200.000 betrof. Naast nieuwbouw blijven woningcorporaties zoeken naar andere manieren zoeken om woningzoekenden te helpen.

Het gesloten Regioakkoord ligt in lijn met de ambitie van het kabinet om 900.000 nieuwe woningen te bouwen in de jaren tot en met 2030, waarvan twee-derde betaalbaar. Minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) wil die ambitie concreet maken door het sluiten van 27 regionale woondeals, waaronder Rijk, Provincie en gemeenten hun handtekening zetten.

Het vorige Regioakkoord uit 2019 zag er heel anders uit. De stad Rotterdam meende toen juist met minder sociale woningen toe kunnen en de regio juist met wat meer. Per saldo betekende het een krimp van de sociale woningvoorraad. Dat was nu ondenkbaar. Onderzoek laat zien dat het tekort aan sociale woningen alleen maar groter wordt als we nu niet bouwen. “Het denken over betaalbaar wonen is nu echt omgeslagen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen”, aldus Van Ettinger-van Herk.

Overig nieuws

Aangepaste openingstijden april en mei

Aangepaste openingstijden april en mei

Op de volgende dagen heeft MaasWonen aangepaste openingstijden: Voor spoedeisende reparatieverzoeken en calamiteiten zijn wij […]

Lees verder
Vacature voorzitter RvC

Vacature voorzitter RvC

MaasWonen is op zoek naar een verbindend voorzitter Raad van Commissarissen met toezichthoudende ervaring en […]

Lees verder

GewoonWonen

MaasWonen werkt mee aan de campagne #gewoonwonen.Met de landelijke verkiezingen van deze week deelt MaasWonen […]

Lees verder